De lichaamstemperatuur van het paard

Hoewel een paard warmbloedig is, is het wel belangrijk dat je weet wat de gemiddelde temeratuur van je paard hoort te zijn en wanneer het verstandig is om een dierenarts te bellen.

Ik ga vaak zelf in de avond nog even extra ruwvoer voeren bij Luxor. Het viel me die avond op dat hij niet tegen de deur schopte, nu ik het zo bedacht hij had ook niet naar me gehinnikt toen ik aankwam.
Ik keek nog eens naar hem en zag dat hij als een ziek vogeltje over zijn staldeur hing. Dit was verdacht, ik heb mijn kast opengemaakt en de thermometer opgezocht. Binnen een paar minuten wist ik genoeg 39,8 gaf de thermometer aan. Ik heb meteen de dierenarts gebeld zij was in de buurt en kwam meteen even langs. Toen zij de temperatuur op nam 10 minuten later gaf haar thermometer 40,5 aan.
Tijd voor actie hij heeft een pijnstiller en een koorts verlager gekregen. Ik heb daarnaast een pasta gehad om zijn koorts de komende dagen te onderdrukken. Nadat ik zijn stal nog even extra opgestrooid had en een lekkere natte slobber gemaakt had ben ik naar huis gegaan om Luxor de volgende ochtend weer vrolijk en koortsvrij op stal aan te treffen.

Normale lichaamstemperatuur

De gemiddelde temperatuur van een volwassen paard bij een milde temperatuur ligt ongeveer tussen 37,5°C en 38,2°C. Dit is iets boven de normale menselijke lichaamstemperatuur van 37°C. Het is dus belangrijk om de temperatuur van je paard in de gaten te houden, want elke verandering in dit bereik kan duiden op een probleem met zijn gezondheid of iets anders. Zo kan een te hoge lichaamstemperatuur ervoor zorgen dat een paard koorts heeft en koude temperaturen tekenen geven van koudestress.

Bij het meten van de temperatuur van een paard bieden digitale thermometers die in het rectum worden ingebracht de meest betrouwbare resultaten. Deze thermometers moeten ten minste twee minuten blijven zitten voordat de constante lichaamstemperatuur wordt gemeten. Als het getal buiten het gebruikelijke valt, kan dit erop wijzen dat het paard koorts heeft of te kampen heeft met door koude veroorzaakte stress. In beide gevallen is snel contact met een dierenarts essentieel voor een verdere beoordeling en een eventuele behandeling.

Hittestress is een ernstig probleem voor paarden, dat zich kan uiten in overmatig zweten, snelle ademhaling en zwakte dit kan voorkomen als je paard zich extreem heeft ingespannen. Als je denkt dat je paard tekenen van hittestress vertoont, breng het dan naar een koele plek en biedt voldoende drinkwater en schaduw aan, spoel je paard als het kan ook af met lauw water.

Tekenen van oververhitting

Oververhitting bij paarden kan erg gevaarlijk zijn met ernstige gevolgen. Het herkennen van de tekenen van oververhitting is de sleutel tot het nemen van maatregelen om het dier te helpen afkoelen.

Overmatig zweten is de belangrijkste aanwijzing dat je paard oververhit is. Andere tekenen waar je op moet letten zijn moeizame ademhaling, verminderde kracht, lusteloosheid en een sneller dan normale hartslag.

Als je een van deze waarschuwingssignalen bij je paard waarneemt, is het essentieel om snel te handelen om hem te helpen afkoelen. Verplaats de locatie van je paard naar een plek met veel schaduw en water indien mogelijk. Besproei zijn vacht met koel water of gebruik ventilatoren of zelfs airconditioning om zijn lichaamstemperatuur te veranderen. Als de symptomen aanhouden of ernstiger worden, neem dan contact op met je dierenarts voor extra onderzoek en behandeling.

Oorzaken van oververhitting

Wanneer je paard warm is, is het essentieel om je paard schaduw en voldoende water te geven. Paarden zijn erg gevoelig voor hitte en vochtigheid en het is daarom belangrijk dat ze hun warmte kwijt kunnen. Probeer ook wanneer het warm is om zware activiteiten zoveel mogelijk te vermijden, deze activiteiten zorgen vaak dat het paard extra warmte krijgt.

Als een paard lange tijd werkt of traint, stijgt zijn normale lichaamstemperatuur. Het is dus belangrijk om zijn hoge temperaturen tijdens de training te controleren en zo nodig pauzes te nemen om oververhitting te voorkomen.

Als een paard aandoeningen heeft zoals de ziekte van PPID of het equine metabolisch syndroom, kan het zelfs in koelere omstandigheden te heet worden. Als je denkt dat je paard een van deze aandoeningen heeft is het belangrijk om hier snel in te handelen. Paarden met PPID kun je in de zomer ook vaak helpen door ze te scheren de dichte lange vacht houd veel warmte vast.

Oververhitting voorkomen

Voorkomen dat paarden oververhit raken bij extreme temperaturen is essentieel voor hun veiligheid en welzijn. Geef je paard veel schaduw en water als de thermometer stijgt om het fris te houden. Wanneer het buiten warm is, zorg er dan voor dat je paard rust heeft tijdens het werken of trainen. Meet zijn hogere temperatuur tijdens deze activiteiten. Als er tekenen van oververhitting zijn, neem dan snel maatregelen om het dier te helpen afkoelen.

Het is van essentieel belang de indicatoren van koudestress bij paarden te herkennen, omdat het net zo gevaarlijk kan zijn als te warm worden. Symptomen van koude stress zijn rillingen, traagheid, verminderde eetlust en een vertraagde hartslag. Als je denkt dat je paard last heeft van koudestress, breng het dan naar een warmere ruimte en zorg zo mogelijk voor dekens of andere vormen van isolatie. Neem contact op met je dierenarts als de symptomen aanhouden of ernstiger worden.

Paardenvoer Voor Gewicht Problemen

Comfortabele temperatuur

Temperaturen van -5 tot 15 graden zijn  comfortabel voor een paard. Het is echter van belang te vermelden dat dit bereik kan verschillen naargelang van de fysieke conditie van elk dier. Paarden die bijvoorbeeld lijden aan aandoeningen zoals  PPID zijn waarschijnlijk gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Paarden hebben een acute gevoeligheid voor lagere temperaturen en kunnen het snel te koud krijgen of oververhit raken.

Een pasgeboren veulen heeft een iets hogere lichaamstemperatuur namelijk tussen de 38.5 en 39.5. Wel is het belangrijk om bij deze jonge paarden de temperatuur nadrukkelijk in de gaten te houden. Bij milde temperaturen kan een veulen zich voorzien maar zorg dat je voorbereidingen treft wanneer er warm of koud weer aan komt. Zo is een deken goed om klaar te hebben liggen bij koud weer. En zorg dat er mogelijkheden zijn dat je veulen kan afkoelen rond temperaturen van boven de 30 graden.

Tekenen van koude stress

Voor hun gezondheid en welzijn is het belangrijk om tekenen van koude stress bij paarden te herkennen. Koude stress kan net zo gevaarlijk zijn als oververhitting, dus het is belangrijk om de waarschuwingssignalen te herkennen.

Als je paard de gebruikelijke tekenen van koudestress vertoont, zoals rillen, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en een tragere hartslag, moet je onmiddellijk actie ondernemen. Verplaats hem naar een warmere plek, als je dat kunt, en rust hem uit met dekens of andere isolatie, indien nodig. Geef je paard bovendien voldoende voedsel en water om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Houd de lichaamstemperatuur van je paard goed in de gaten, vooral bij koud weer. Als hun temperatuur onder de 36,7 graden Celsius zakt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Als je je bewust bent van de tekenen van koude stress bij paarden, kun je ze nog beter beschermen tijdens de koudere maanden.

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen