De liefde van het paard gaat door de maag.

Table of Contents

Een paard heeft een relatief kleine maag. Met een inhoud van 8 tot 15 liter beslaat het slechts 8% van het verteringsstelsel. In tegenstelling tot mensen maakt een paard 24 uur per dag maagzuur aan. Dus ook als het paard niet eet wordt er maagzuur aangemaakt. Dit kan oplopen tot wel 30 liter maagsappen per dag. Maar alleen het onderste gedeelte van de maag is beschermd tegen dit maagzuur. Het is dus van belang dat een paard eigenlijk de hele dag door kleine beetje kan eten zodat zowel het speeksel als het voer ervoor kan zorgen dat het maagzuur niet te zuur wordt en in het onderste deel van de maag blijft. Een constante ruwvoer opname zorgt ervoor dat er ongeveer net zoveel voer de maag in gaat als eruit gaat.

De maag kan maximaal 2 kilogram krachtvoer ineens aan. Maar ook de volgorde van voeren is belangrijk en wel hierom, krachtvoer wordt verteerd in het eerste deel van de darm en ruwvoer in het achterste deel van de darm. Als je dus eerst krachtvoer voert en daarna ruwvoer wordt het krachtvoer sneller door de darm geduwd waar het verteerd moet worden. Als je eerst ruwvoer voert dan word de doorstroming langzamer waardoor het krachtvoer dus beter verteerd kan worden in het eerste gedeelte van de darm. Gewoonweg omdat het langer op die plek is.

Vooral paarden die op stal staan en 2 keer per dag gevoerd worden kunnen last krijgen van hun maag. Maar ook paarden die op een lege of volle maag zwaar worden getraind kunnen maagzweren krijgen. Het is dus belangrijk om het voer zoveel mogelijk over de dag te verdelen. Slowfeeders kunnen de voer tijd verlengen en zorgen dat de maag nooit of zo kort mogelijk leeg is. Een paard mag sowieso nooit meer dan 4 uur niets eten. Tenzij de dierenarts anders beslist.

Er zijn ook diverse supplementen en kruiden die kunnen helpen bij een gezonde maag. Ze kunnen een ontspannende werking hebben, de zuurtegraad van de maag verlagen en de eetlust opwekken.

Suikerarm paardenvoer

Paardeneigenaren die op zoek zijn naar een gezondere optie voor hun dieren kiezen steeds vaker voor voer met een laag suikergehalte. Dit type paardenvoer is

Lees verder »

In balans door zeewier?

Een gastblog van Florian Horsefood. In veel van onze producten gebruiken wij uniek combinaties van geselecteerde zeewieren. Waarom? Zeewier wordt al eeuwenlang gegeten door de

Lees verder »

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen