Singeldwang

Je kent het vast wel je singelt een paard aan en je moet bijna opzij springen om niet gebeten te worden. Of dat ene paard wat zijn oren al in zijn nek doet als je aan komt lopen met een zadel. Persoonlijk heb ik wel eens paard gezien wat zich gewoon op de grond liet vallen bij het aansingelen. De eerste keer dacht ik nog huh wat doet dat paard nou. Maar naar mate ik het iedere dag zag gebeuren had ik het idee dat er meer aan de hand moest zijn. Dit was een heel duidelijk voorbeeld van singeldwang! Maar wat is de oorzaak van singeldwang en is er een oplossing?

Oorzaken van singeldwang

Van 2004 tot 2016 hebben Esther Millares-Ramirez en Sonia S. Le Jeune in Californië 37 paarden onderzocht die singeldwang hadden. Van de 37 hadden er 12 maagzweren en 10 orthopedische problemen. 3 paarden hadden een slecht passend zadel. Verder zijn er problemen aan de voorplantingsorganen, de urinewegen en een leverabces gevonden. Slechts een paard had een gedragsprobleem. Kortweg de meeste paarden hadden pijn. De reden om singeldwang zeer serieus te nemen en op zoek te gaan naar de oorzaak. 

Dit is nog niet altijd even makkelijk want het paard laat misschien alleen symptomen zien op het moment dat je aansingelt en verder merk je niet zoveel. Je kunt denken aan maagzweren, rugpijn, een slecht passend zadel, een slecht passende singel, een singel waar bijvoorbeeld de haren tussen kunnen komen, maar ook ruw of te strak aansingelen kan voor problemen zorgen. Je kunt hier met je dierenarts of andere behandelaar naar kijken.

Singeldruk

Jarenlang hebben onderzoekers het effect van singeldruk op de paardensportprestaties bestudeerd – en hun bevindingen zijn vandaag de dag net zo relevant. In 1999 onderzochten wetenschappers hoe verschillende spanningsniveaus – 5 kg, 10 kg, 15 kg en 20 kg – het vermogen van racepaarden om in beweging te blijven beïnvloedden. Wat ze ontdekten is dat voor piekresultaten de spanning onder de 10 kg moet worden gehouden. Verrassend genoeg kwamen de beste prestaties tot stand toen de omtrek op 5 kg werd gezet.

Maar wat betekent dit voor degenen onder ons die geen racepaarden rijden? Ondanks onze niet-racestatus is deze informatie nog steeds ongelooflijk waardevol. Als het zadel goed bij je paard past, heb je geen harde grip op de omtrek nodig om het op zijn plaats te houden, wat betekent dat je paard harder en langer kan werken zonder overdreven moe te worden. Dus hoewel er altijd aandacht aan moet worden besteed om ervoor te zorgen dat je zadel goed past. 

Influence of girth strap tensions on athletic performance of racehorses, JR Bowers, RF Slocombe, Equine Veterinary Journal Supplement 30 (1999) 52-56

De oplossing

De oplossing voor dit probleem is eigenlijk geheel afhankelijk van de oorzaak. Bij een slecht passend zadel zal je met je zadelmaker moeten gaan kijken naar een zadel wat wel past bij jou en je paard. Bij maagzweren zal je deze moeten behandelen eventueel in samenwerking met de dierenarts. Bij artrose of andere orthopedische problemen zal je met je hoefsmid en dierenarts kunnen samen werken om er voor te zorgen dat je paard geen pijn meer heeft. 

Wat je zelf kunt doen is opletten dat je singel goed past. Vooral dressuursingels moeten de ellebogen van het paard vrijlaten en de gespen mogen het paard niet raken, deze zullen dus onderlegd moeten zijn. Als je een singel met elastiek hebt zorg er dan voor dat het aan beide kanten zit zodat de drukverdeling gelijk is. 

Daarnaast is het voor je paard fijner als je geleidelijk aansingelt. Trek de singel niet in een keer strak maar maak m losjes vast en singel om de beurt aan de ene en aan de andere kant een gaatje aan. Doe dit rustig en niet met een ruk dit is erg onaangenaam. Je kunt dit doen als je bijvoorbeeld de beenbeschermers van je paard om doet. Daarna als je je cap op zet. Als je naar de bak gelopen bent. Als je je handschoenen aangetrokken hebt. Op die manier geef je je paard ook de tijd om even te acclimatiseren. Ook aansingelen tijdens het doen van grondwerk kan een positieve invloed hebben op het gedrag.

Oud en nieuw

Het harde geluid en de felle lichten van vuurwerk kunnen ervoor zorgen dat paarden in paniek raken en zich onvoorspelbaar gedragen. Dit kan leiden tot

Lees verder »

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen