Het nut van een slowfeeder

In het wild zijn paarden 14 tot 16 uur per dag bezig met het zoeken naar eten. Een paard van 600 kilo heeft gemiddeld 10 kilo hooi per dag nodig, dit eten ze op in ongeveer 6 tot 7 uur. Dan kom je dus nog ongeveer 10 uur per dag te kort. Tel daar in de zomer nog een paar uur weidegang bij op en je komt nog niet helemaal aan de tijd die je paard idealiter zou besteden aan het eten. Om je paard wat meer uitdaging te geven en de opnametijd van het ruwvoer te verlegen zou je gebruik kunnen maken van een slowfeeder.

Een slowfeeder kan op stal, in de paddock of op een track prima worden ingezet om de opnametijd van ruwvoer te verlengen. Een van de andere voordelen vind ik dat het paard het eten niet door de stal kan lopen wat met op de grond voeren wel kan gebeuren. Maar welk net kies je dan? Een net met mazen groter dan 10×10 is geen slowfeeder. Een net met mazen van 2×2 vraagt echt oefening van je paard.  

Je kunt in een paddock of op een track ook gebruik maken van een bak met een fijnmazig net erover heen. Op stal is een net het makkelijkste, mits je deze op een goede plek kunt ophangen. Je kunt het net makkelijk aan de stijlen van je box, het weide of paddockhek, of tussen twee palen ophangen. Zelf heb ik een ring in de muur om daar mijn net aan te bevestigen. Een kleiner net kun je best iets hoger hangen, hiermee boots je het eten uit een boom een beetje na (passieve fysio). Een groot net waar je paard een groot gedeelte van de dag uit staat te eten kun je beter tussen borst en kniehoogte hangen. Heeft je paard ijzers dan kun je hem beter wat hoger hangen. 

Daarnaast heb je nog materiaal keuze. Aanhangernetten zijn van polyester deze zijn vaak snel stuk. Polypropyleen is UV bestendig en gaat langer mee. Ijzer in een bak is ook een optie maar dit kan vooral in het begin slijtage aan de tanden veroorzaken en geeft vaak geluid wat vervelend kan zijn als de bakken dicht bij huis staan. 

Slowfeeder netten kunnen geknoopt zijn deze hebben nog wel eens de neiging om los te gaan. Knooploze netten zijn vormvast en sterker. 

Een paard zal snel uit een net eten maar vooral bij kleinere mazen is het wel wenselijk om het een beetje op te bouwen dit kun je doen door minstens een week, de helft van het ruwvoer in het net te geven en de andere helft op de grond.

Er zijn ook ballen te koop die je op de grond van je stal of weide kunt gebruiken. Of kleinere ballen die je op kunt hangen. Deze kleine ballen of een klein snack netje kun je goed gebruiken om kruiden of groentes uit te voeren.

Wat eet een paard

Wat eet een paard

Paarden zijn majestueuze wezens die al eeuwenlang deel uitmaken van het menselijk leven. Het zijn sterke, trouwe en intelligente dieren die kunnen worden getraind om

Lees verder »

Tags :

Share :

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen