Voeren in de herfst

Je kijkt  naar buiten en het regent al weer. Terwijl je net je 2de natte jas van die dag ophangt en je jodphurs al had omgeruild voor laarzen. Het is weer zo ver Herfst! Naast waterdichte jassen en schoenen om door de blubber te glijden en een beetje droog te blijven is het ook handig om het rantsoen van je paard aan te passen aan de tijd van het jaar. 

Herfst is een seizoen van verandering. De temperatuur begint te dalen, de weiden worden schaarser en bladeren beginnen van de bomen te vallen. Deze veranderingen hebben invloed op de voedingsbehoeften van paarden, en als paardeneigenaar is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je paarden de juiste voeding krijgen om gezond te blijven. In de herfst draait alles om evenwicht en aanpassing. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke aspecten van dit seizoen.

De basis

Ruwvoer vormt altijd de basis van het dieet van een paard, en dit geldt ook in de herfst. Gras is misschien niet meer overvloedig, maar hooi en ruwvoeders zijn uitstekende alternatieven. Het is belangrijk om te weten dat in de herfst het suikergehalte in gras kan stijgen, wat een risico kan vormen voor paarden met stofwisselingsproblemen zoals insulineresistentie en PPID. Kies daarom voor hooi of een ruwvoeder met een lager suikergehalte.

Ongeacht het seizoen is voldoende water van levensbelang voor paarden. Zorg ervoor dat je paarden te allen tijde toegang hebben tot vers, schoon water. 

Het gras bevat veel minder vitamines en mineralen dit kun je makkelijk aanvullen met een balancer. Ook jonge en oudere paarden kun je hiermee geven wat ze nodig hebben. Als je paard in een paddock paradise staat is dit ook een makkelijke manier om zonder krachtvoer je paard snel van alle benodigde voedingsstoffen te voorzien.

Overgang van wei naar stal

In sommige delen van het land is het simpelweg te nat om op de wei te blijven. Helaas moeten deze paarden het in de winter doen met meer op stal en of in een paddock staan. Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk. 

Voor een paard is het belangrijk dat het nooit langer dan 3 uur zonder eten staat. Om hier voor te zorgen is het belangrijk dat je verdeeld over de dag meerdere keren ruwvoer voert. Je kunt tussen de voerbeurten door je paard nog wat extra’s geven door een ruwvoermix te voeren. Hierdoor heeft je paard naast extra kauwbewegingen ook meteen weer iets te doen. Want meer op stal ligt verveling op de loer. Hier kun je ook iets aan doen door je paard uit een slowfeeder te voeren of op een andere manier je paard moeite te laten doen voor zijn eten. Ook takken zijn een leuke bezigheid en aanvulling op het rantsoen.

Om te zorgen dat je paard goed met de veranderingen kan omgaan is het belangrijk om op tijd te beginnen met je paard te laten wennen aan het nieuwe rantsoen. Haal ze wat eerder van de wei en zet ze er iets later op. Ga wat meer ruwvoer voeren en gebruik een kruidenmix of ander supplement om het maag darmstelstel van je paard te verbeteren zodat de veranderingen soepel gaan.

Zorg ook in de herfst en de winter voor voldoende contact met soortgenoten dit verlaagt stress bij je paard en zorgt voor minder verveling. 

Detox in de herfst

Verwijdering van Toxines: Net als mensen kunnen paarden gedurende het jaar gifstoffen in hun systeem opbouwen, of het nu gaat om gifstoffen uit voeding, medicijnen of het milieu. Het detoxen in de herfst kan helpen om deze opgebouwde gifstoffen te verwijderen.

Verbeterde Algemene Gezondheid:
Een detox kan het immuunsysteem van je paard versterken en bijdragen aan een betere algemene gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de spijsvertering.

Voorbereiding op het Najaar:
De herfst brengt veranderingen in het dieet en het weer met zich mee. Door je paard te detoxen, maak je ze klaar voor de nieuwe uitdagingen die het najaar met zich meebrengt.

Lees meer over detoxen in deze blog.

Natte omgeving

Natte weides paddocks en of modder zorgen voor hun eigen problemen van mok tot rotstraal. Het belangrijkste voor deze beide aandoeningen is dat je paard de kans krijgt om droge voeten en benen te hebben. Zorg er voor dat je paard in een schone en droge stal en of paddock staat. Mocht je paard onverhoopt toch last krijgen van nattigheid kun je in deze blog lezen wat je aan mok kunt doen . En in deze blog lees je meer over rotstraal.

Ook altijd een natte rug of een dichte vacht die slecht droogt kan voor problemen zorgen. Een aandoening zoals rainrot ligt dan op de loer. Je kunt dit het beste voor zijn door je paard een waterdichte deken op te doen.

Hopelijk komen jij en je paard met deze tips de herfst goed door. Mocht je nog vragen hebben dan geven wij graag advies over hoe je jouw paard het beste de herfst kunt door helpen.

Laatste Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Op de hoogte gehouden worden?

Winkelwagen